miercuri, 5 ianuarie 2011

Ocuparea forţei de muncă în oraşul Cajvana

Populaţia: 9240 de locuitori, din care 50% persoane apte de muncă.


Cadrul geografic al localitatii, conditiile deosebite de habitat au condus la continuitatea de locuire a acestor meleaguri din paleolitic pana in prezent. Aceasta permanenta de locuire este dovedita de izvoarele arheologice. Populatia activa, peste 5000 de locuitori, este ocupata in munci neagricole in special, deoarece suprafata agricola a orasului nu este mare si nu are nevoie de foarte multa forta de munca.
Aproximativ 2500 de locuitori lucreaza in activitati neagricole in tara si in strainatate in special in constructii, mica industrie si alte activitati cu caracter industrial si prestari servicii cum ar fi: cizmarie, croitorie, transporturi auto etc. Numai invatamantul din oras are peste 100 de salariati.


Faptul ca agricultura si zootehnia nu sunt rentabile a facut ca forta de munca a localitatii sa migreze spre alte sectoare in special constructii si prestari servicii. O caracteristica a zonei este si faptul ca multi tineri muncesc in strainatate, intre 800 – 1200 si castigurile realizate le investesc in localitatea natala, construind locuinte unde sa se intoarca si eventual sa demareze diverse afaceri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu