miercuri, 5 ianuarie 2011

Populaţia oraşului Cajvana

Suprafata totala a orasului este de 2483 hectare, fiind locuita de un numar de peste 8300 de locuitori, dupa ultimul recensamant, cel din 2002.

Vatra actuala a orasului Cajvana masoara 752 hectare, in anul 2007 fiind construite peste 2200 locuinte, la care se adauga 6 unitati de invatamant, 3 gradinite, doua biserici ortodoxe, doua localuri ale cultului penticostal, un dispensar uman si altul veterinar, doua farmacii (umana si veterinara), un camin cultural, un local al Primariei, altul al Postului de politie, un stadion si trei terenuri de handbal.

In componenta orasului actual intra catunul Codru, care numara 40 de gospodarii.

Populatia orasului Cajvana este de peste 8000 de locuitori. Majoritatea populatiei este de etnie romana si de religie ortodoxa.

Piata muncii din Romania a suferit transformari fundamentale in ultimii ani, aparand deficite in oferta de munca in unele sectoare de activitate si excedente in altele.
La aparitia acestei schimbari si-au adus "aportul" imbatranirea demografica si migratia accentuata a fortei de munca, tendinte care se vor accentua in urmatorii ani daca Romania nu va avea politici coerente in aceasta directie.
Totodata, aceasta scadere a populatiei ocupate se coreleaza si cu diminuarea locurilor de munca disponibile.

Repartizarea populatiei ocupate in functie de activitatile economice derulate

Din datele existente, majoritatea populatiei din orasul Cajvana isi desfasoara activitatea in agricultura, silvicultura, vanatoare, precum si in cel al industriei prelucratoare.

Fluxurile migratorii


Datele privind fluxurile migratorii inregistrate la nivelul localitatii indica faptul ca numarul stabilirilor in oras este mai mare decat cel al plecarilor, asa cum reiese din tabelul de mai jos.

Sanatate si asigurari sociale

In ultimii ani, atat in judetul Suceava, cat si la nivelul intregii tari, sistemul de sanatate se confrunta cu o serie de dificultati generate de penuria de resurse si de consecintele firesti ale trenarii procesului de reforma, care influenteaza nefavorabil nivelul distributiei ofertei de servicii.

Reforma sistemului de sanatate are ca principale obiective imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, cresterea eficientei utilizarii resurselor si cresterea nivelului asistentei medicale acordate populatiei si a calitatii serviciilor medicale.

Masurile de reforma privesc, in principal restructurarea modului de organizare si furnizare a serviciilor destinate ingrijirii sanatatii si schimbarea modului de finantare a activitatii si sunt centrate pe introducerea asigurarilor sociale de sanatate.

La nivelul orasului Cajvana, reteaua publica de ocrotire a sanatatii cuprinde un dispensar medical uman cu trei cabinete medicale si trei medici generalisti care ofera asistenta de specialitate tuturor categoriilor de persoane din localitate, dar si pentru persoanele din zonele limitrofe, un Centru de permanenta, doua farmacii si un cabinet stomatologic.

In orasul Cajvana functioneaza si un dispensar veterinar.

In ceea ce priveste serviciul de asistenta sociala, acesta se realizeaza cu ajutorul compartimentului de "Asistenta Sociala" din cadrul primariei Cajvana asigurat de catre Ciotu Maria si Davidoaia Adriana.
Totodata, in satul Codru functioneaza Centrul rezidential pentru persoane varstnice, care asigura asistenta de specialitate acestei categorii de persoane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu